Jak si vybrat pohodlnou a elegantní obuv na společenskou událost

Společenská událost si žádá speciální outfit. Takový, ve kterém budete vypadat skvěle a cítit se ještě lépe. Péči věnujte nejen šatům, ale také make-upu, spodnímu prádlu a botám. Právě o dámské obuvi si budeme dnes povídat.

botynavysokempodpatku

Typ boty

Reálný svět není přehlídkové molo. Zapomeňte na podpatky až do nebe, ve kterých byste mohla tak akorát balancovat na místě. Na společenskou událost si obujte boty, které budou především pohodlné. Na nohou budete stát celý den a možná i mnoho hodin protančíte. Ať už si vyberete dámské polobotky nebo lodičky, dbejte na to, aby vám boty perfektně sedly. Důležitý je materiál, výška podpatku i technologie výroby.

Materiál

Materiál ovlivňuje to, jak se v botě cítíte. Vybrat si můžete kůži nebo syntetiku. Syntetická obuv by vám měla sednout už při prvním zkoušení v obchodě. Syntetika nohu pevně obepne a během chůze už se neroztáhne. Naopak kůže by při prvním zkoušení měla být pevnější. Nošením se postupně povolí a přizpůsobí tvaru nohy. Z toho také plyne další pravidlo pro společenskou obuv. Nekupujte si boty těsně před akcí. Abyste se cítila pohodlně, měla byste mít boty již dobře prošlápnuté. Jinak vám hrozí puchýře a svalové křeče. 

Výška podpatku

Lodičky na vysokém podpatku jsou nádherné, ale značně nepraktické. Pokud chcete v botě vydržet déle jak pár minut, vyberte si raději podpatek nižší a širší. Jak poznáte, že jste přecenila své schopnosti? V botách se vám podlamují kolena a na podpatcích stěží balancujete. Pozor si také dejte na špičku boty. Stlačuje prsty k sobě a při chůzi se vám deformuje nárt? Sáhněte po botách s kulatější špičkou a nižším podpatkem.  

Technologie

Mnoho bot v dnešní době nabízí technologické vychytávky, které vám usnadní a zpříjemní chůzi. Některé technologie rozloží rovnoměrně tlak nohy nebo zamezí přenášení otřesů při chůzi. V botách budete stabilnější a navíc se při chůzi více narovnáte. Rozdíl poznáte především večer, až si boty sundáte. Zaprvé nebudete mít otlačené prsty a křeče v lýtku. Zadruhé se budete cítit svěží i po psychické stránce. Opravdu. 

Barva a vzor

Již dávno neplatí, že boty musíte sladit s kabelkou a páskem. Naopak. Nebojte se být originální a zvolte výrazné kontrasty. Jen si dejte pozor, aby se k sobě jednotlivé barvy i materiály hodily. Pokud máte jeden kousek ve výrazném vzoru, volte zbytek outfitu v jednoduchých odstínech. Například k lodičkám se zvířecím motivem oblékněte jednobarevné šaty a kabelku ve stejném odstínu. Nejste si jistá, jestli zvládnete kombinovat více barev dohromady? Černou, hnědou a béžovou nikdy nic nezkazíte. Tato osvědčená klasika se hodí na každou příležitost.

Sponzorovaný článek

Zpět do obchodu