Vážení zákazníci, oznamujeme Vám, že nové objednávky přijímáme do 21.03.2024, dne 04.04.2024 bude provoz e-shopu ukončen. Vše jsme pro Vás zlevnili až o 75%, máte tak možnost nakoupit za jedinečnou cenu. Děkujeme Vám za spolupráci, G.

Módní terminologie

Ztrácíte se občas ve slovních pojmech?

Pak využijte módní slovník:

 

BANDEAU BRA

Podprsenka bez ramínek, ušita ve tvaru rovného pruhu.
Na snímku Bandeu Bra - Moje-pradlo.cz

bandeau-bra

BLAZER "BLEJZR"

Druh saka, který má méně formální střih než sako k obleku. Ke klasickému tmavomodrému blejzru patří mosazné či zlaté knoflíky. 
Je určené k nošení zásadně se spodním dílem jiné barvy, než je sako samo. Blejzr vychází ze střihu inspirovaném vojenskými uniformami. 
Na snímku Blazer Balmain.

blejzr

BLIAUD

Spodní tunika s úzkými rukávy a svrchní tunika ve více střihových variantách z období Gotiky (14.stol.).

bliaud

BOHO-CHIC

Jedná se o styl inspirovaný érou hippies. Koncem roku 2005 byl styl boho výrazně spojen zejména s herečkou Siennou Miller a modelkou Kate Moss, podnikatelkou Mary-Kate Olsen v USA. Mnoho prvků boho stylu se stalo populárních v pozdních 60. letech minulého století. Boho je zkratka pro Bohemian Homeless, která popisuje styl. R. 2005 byl boho v některých částech Londýna téměř všudypřítomný. Typickými prvky jsou dlouhé obzvláště bílé sukně, kožešinové vesty, vyšívané tuniky, korálky, ozdobené bundy a kovbojské boty, zdobené sandály... 

boho-bundy boho-styl-fashion boho-styl-mody

 

CAMO 

V překladu vzor. Pův. z anglického "camouflage" tedy maskování, vojenství, vzory khahi. 

camo-camouflagesunifty-camo

CASUAL STYL

Ležérní městská elegance. Styl jehož výrazem je kompromis mezi sportovním a formálním oblečením, příkladem jsou šaty pro běžné nošení, ale i společenskou událost. 

casual-styl-glamor-saty

DIADÉM

Z řečtiny Dyadém, ozdoba hlavy, koruna, čelenka nebo její zdobený nástavec.

diadem

DRESS CODE

Z angličtiny pocházející výraz pro pravidlo upravující způsob oblékání a obouvání k určité příležitosti. V češtině nemá ustálené alternativní označení.
Na snímku styl business dress code.

business-dress-code

FEMME FATALE

Francouzsky "osudová žena". V módě jedinečná, nezapomenutelně šarmantní. Je přitažlivá a svůdná, schopná svým šarmem až nadpřirozeně okouzlit muže a podmanit si je.
Na snímku Alma Mahler-Werfel - femme fatale a múza mnoha vídeňských umělců. 

Alma_Mahler_femme-fatale

GLAMOUR

Angl. půvab.Termín pro zobrazení krásy, půvabu, přitažlivosti těla, který podobně funguje i v módní terminologii, týkající se stylu, odívání, outfitu. V podstatě nepřeložitelný výraz; idiom. Fotografický žánr, který se snaží zachytit krásu, půvab a přitažlivost ženského těla. 
Na snímku Alfred Cheney Johnston: Drucilla Strain, 1920, Sbírka Gruber Collection

glamour-collection

GRUNGE

Styl odívání negující všechno nové, módní, salonní. Vyznačuje se vrstvením několika různě dlouhých svršků většinou nesourodého oblečení.

moda-grunge

HAIR CUFF

Vlasová ozdoba, která spojuje gumičku s kovovou objímkou. 

hair-cuff-gumicka-s-kovovou-objimkou

HAUTE COUTURE

[ót kutýr] český překlad: vysoké šití nebo spíše vysoké krejčovství je francouzský mezinárodně používaný termín z oblasti módy označující oblečení šité na míru a vyrobené v Paříži a často imitované v ostatních známých městech módy jako jsou: New York, Londýn a Miláno. Oblečení „haute couture" je nejen šité na míru pro určitého zákazníka, ale při jeho výrobě jsou použité vysoce kvalitní a drahé látky a je šité rukou s extrémním důrazem na detail a zakončení. Ve Francii je označení „haute couture" chráněným názvem. Módní domy s titulem Haute couture: Chanel, Cristian Dior, Versace, Valentino, Yves Saint Laurent...

Na snímku DUBAI WEDDING DRESSES DESIGNERS - HAUTE COUTURE - Bella Naija

BELLA-MAIJA-HAUTE-COUTURE

KARDIGAN

Pletený svetr vyráběný v pánském i dámském provedení se zapínáním na zip nebo knoflíky (v tradičním pojetí), s dlouhými rukávy, bez límce s hlubším výstřihem ve tvaru V. 
Na snímku Kardigan H&M.
kardigan-hm

LOOK

Vzhled, vzezření, zevnějšek. 

OVERSIZED

Trend, který přináší záměrně větší oblečení. Cílem je, aby uživatel zvolil svou běžnou velikost, nikoliv o číslo menší. 
Na snímku kabát Oversized - Pietro Fillipi.

oversized-kabat-pietro-fillipi

OUTDOOR

Označuje mimo jiné svršky a doplňky pro sportovní aktivity a turistickou relaxaci v přírodě.

outdoor-fashion

OUTLET

Značkové oblečení, výrazně zlevněné. 

PANSERON KORZET

Prodloužený korzet zakrývající také břicho. 

korzety

PLATFORMA

Část boty o níž je zvednuta i v přední části nejen na podpatku, ale celá podešev obvykle přecházející v celý klín.
Nohy tak vypadají ještě delší, stabilita je větší a chůze v botách na platformě je daleko příjemnější.
Na snímku boty s platformou - Tomi Hilfiger.
 

platformy-tomi-hilfiger

PRŮRAMEK

Část oděvu, na které je následně napojen vsazený rukáv.

pruramek

SÁMEK

Ozdobný prošitý záhyb na látce.

košile-se-samky

 SARAFÁN

Tradiční ruský venkovský oděv. Jedná se o kroj bez rukávů, který nosily ženy a dívky. Skládá se ze šatů v jednom díle, jejichž nejdelší částí je sukně. Střední část je opticky oddělena (ne vždy) páskem, nošena s korzetem, vrch šatů spojují tenčí či širší ramínka. K sarafánu se nosily nadýchané bílé nebo zdobené bavlněné halenky a případně krátké korzety. K běžným sarafánům ženy nosily prosté zástěry. Nejčastějším motivem sarafánů byly květiny nebo kostky - ty byly určené pro běžné denní nošení, k výjimečným událostem se nosily sarafány z drahých látek například brokátů, prošívané látky a vzácné textilie. Sarafán nosily ženy a dívky z rolnických vrstev ve středních a severních částech Ruska až do 20. století. Z vyšší a střední třídy je přestaly coby dvorní šaty nosit už v 18. století během modernizace Ruska.

 sarafan-rusko

TÓGA

(lat. od tegó pokrýt) - svrchní oděv starověkých Římanů, který se nosil jen na veřejnosti. Látka s rozměry 5 x 2-3 m.
Tóga se nosila takto: Jeden konec visel přes levé rameno, druhý přes záda, pravý bok přes levé rameno, levý loket nebo přes hlavu. Obě ruce díky tomu byly volné a vpředu se vytvořila široká kapsa (sinus). Togu nosili jen lidé, muži i ženy, kteří nemuseli pracovat a oblékali ji jen pokud vycházeli mimů dům.  

toga-rimane

TUNIKA

Pův. starověká římská košile. V období románské kultury se oblečení mužů skládalo ze svrchní a spodní tuniky, které měly okrouhlý výstřih a rozparek na prsou a jejich délka rozhodovala o společenském postavení majitele. 

V současnosti volné halenky různých materiálů, střihů a barev. Typickými prvky jsou prodloužená délka někdy až pod kolena. 
Vyrábí se tuniky s krátkými, tříčtvrtečními a dlouhými rukávy, ale i tuniky bez rukávů. 

tunika-africa-glamortunika-etsy-glamor

TURNÝRA 

Spodnička nazývaná turnýra, česky též honzík. Klecová konstrukce byla posazená v pase a vzadu se směrem dolů rozšiřovala.
Turnýra byla rychle nahrazena vycpávkou, která plně stačila k vyzdvihnutí zadní části sukně a vlečky. 
Časově monumentální módu biedermeieru vystřídalo období elegantní turnýry.

turnyra-honzik

ŽIVŮTEK

Krátký spodní oděv. Obepíná tělo od pasu nahoru.

 zivutek

 

 

Zpět do obchodu