Vážení zákazníci, oznamujeme Vám, že nové objednávky přijímáme do 21.03.2024, dne 04.04.2024 bude provoz e-shopu ukončen. Vše jsme pro Vás zlevnili až o 75%, máte tak možnost nakoupit za jedinečnou cenu. Děkujeme Vám za spolupráci, G.

Budoucnost módy

Módní průmysl každoročně vyrobí 150 miliard kusů oděvů od módních oděvů po konfekci. 

 
Dějiny módy
-200.000 let
Z počátku lidé nosili oblečení, jako ochranu před počasím. Kůže a kožešiny byly běžné u Kromaňonců. 
-30.000 let
Před 30.000 lety se začaly k propichování kůží používat kosti. 
-7000 let
Po té vytvořili látku z navzájem propletených přírodních vláken, objevili se tkalcovské stroje a oděv se stal odrazem společenského postavení. 
-5500 let
Už před pěti tisíci pěti sty lety Číňané používali vlákno bource morušového k výrobě luxusních látek. Tunika však převládala u mužů i žen až do dob Římské říše. Látky začali být propracovanější a styly vytříbenější. 
XIV
V polovině 14. století se odlišovali pánské oděvy od dámských, ale móda byla stále výsadou elity. 
1785
V roce 1785 si anglický vynálezce Edmund Cartwright nechal patentovat první mechanický stav. Průmyslová a společenská revoluce začala. 
1858
V roce 1858 Charles Frederick Worth založil tradici vysokého krejčovství se svými módními přehlídkami za účasti živých modelek. Do obchodních domů proudila dámská i pánská konfekce. A móda se těšila rostoucí oblibě. 
1873
V roce 1873 si Levi Strauss nechal patentovat pracovní kalhoty, proslulé modré džíny, které se později staly kultovní záležitostí. Po první světové válce se dámské oblečení zjednodušilo v reakci na emancipovanost žen. Nastal konec korzetů a jiných stísňujících částí oděvu. 
1926
V roce 1926 Coco Chanel navrhla proslulé malé černé šaty, nadčasovou klasiku pro každou příležitost. Zhruba ve stejnou dobu, chemik Hermann Staudinger objevil proces, který dal vzniknout novým materiálům, jako nylon a polyester. 
1960
V 60. letech oblečení víc, než kdy předtím, odráželo vývoj společnosti, co se norem a jejich porušování týče. Yves Saint Laurent navrhl dámskou verzi smokingu, návrhářka Mary Quantová přišla s minisukní, zatímco ve Francii Audrey Kures vytvořil overal a dostal přezdívku Corbusier módy. Konfekční oblečení bylo na vzestupu. Móda se stala dostupnější. Chopili se jí mladí lidé a oděvní průmysl se od základu změnil. Internet nastolil změnu v tom, co a jak spotřebováváme. Díky rozmachu elektronických nákupů si můžete pořídit prakticky cokoliv z pohodlí domova. Jaké oblečení bude tedy k dostání v budoucnosti? 
 
Zhlédněte dokument BUDOUCNOST MÓDY:

https://www.youtube.com/watch?v=GgTX0N6PzE0
 
 
 
 
Zpět do obchodu